Piwo rzemieślnicze a piwo kraftowe

Wraz z rozwojem rynku piwowarskiego w Polsce coraz częściej na nazwanie określonych typów chmielowego trunku używa się przymiotników „rzemieślniczy” lub „kraftowy”. Co tak naprawdę kryje się za tymi pojęciami?

Piwo rzemieślnicze

Określane w ten sposób trunki nie doczekały się jak na razie jednej ścisłej definicji. Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych podkreśla, że są to „różnorodne stylistycznie, ciekawe, wykonane rzemieślniczymi metodami piwa”, warzone w małych, niezależnych browarach rzemieślniczych, w przeciwieństwie do piw przemysłowych, produkowanych przez wielkie koncerny.

Jakie warunki powinny zostać spełnione, aby piwo można było zaliczyć do tej kategorii?

  1. Unikalny skład oraz autorska receptura. Piwowar-rzemieślnik sam opracowuje i nadzoruje proces warzenia piwa. Do jego produkcji wykorzystuje się naturalne składniki, unika się natomiast sztucznych dodatków, np. w postaci barwników czy konserwantów. Oryginalny efekt uzyskuje się dzięki nietypowym składnikom, nieobecnym w piwach produkowanych na masową skalę. No właśnie, a skoro już o skali mowa…
  2. Wielkość browaru i rocznej produkcji. Nie jest to ścisłe kryterium, ale za browary rzemieślnicze uznaje się zwykle te mniejsze, które raczej nie produkują setek tysięcy hektolitrów piwa rocznie. Dla przykładu do Konkursu Piw Rzemieślniczych organizowanych w ramach Poznańskich Targów Piwnych są dopuszczani piwowarzy, którzy w ciągu dwunastu miesięcy wytwarzają nie więcej niż 5 tys. litrów gotowego chmielowego trunku.
  3. Niezależny piwowar osobiście zaangażowany w proces produkcji. To również dosyć istotny warunek w przypadku wyróżniania trunków rzemieślniczych. Jeśli procedura powstaje w jednym miejscu, a sam proces warzenia jest zlecany na zewnątrz, do innego browaru, mówi się wtedy raczej o piwie kontraktowym.

Podane tu kryteria są jednak orientacyjne i nie wyznaczają ścisłych granic pomiędzy poszczególnymi rodzajami chmielowego napoju.

Piwo kraftowe

No dobrze – a co w takim razie z piwem kraftowym? Przymiotnik ten pochodzi z angielszczyzny, w której słowo craft oznacza właśnie rzemiosło. Najczęściej jest po prostu używany zamiennie z polskim określeniem „rzemieślniczy”. Kraftowe czy rzemieślnicze, jednego można być pewnym – sięgając po tego typu piwo, spodziewaj się najwyższej jakości składników oraz unikalnego smaku!

Interesuje Cię tematyka piwowarstwa? Po więcej ciekawostek i przydatnych informacji zajrzyj na stronę Wolepiwo.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here